HVA ER PAINTBALL?

Paintball oppsto i USA på begynnelsen av åttitallet. Det begynte med at noen karer med god fantasi fant ut at pistolene de brukte til å merke sauer og trær for felling med også kunne brukes til å skyte på hverandre med. Disse pistolene bruket paintballs av samme størrelse som brukes idag, men med et fyll som ikke skulle kunne fjernes.

Kort sagt er paintball "cowboy og indianer" for voksne. Forskjellen er at her bruker man paintballmarkør (gevær) som skyter ut ufarlig, miljøvennlig og vannoppløselig farvestoff innkapslet i gelatin.

Paintball har utviklet seg til å bli en virkelig populær sport. Trenden i samfunnet er en søking etter ekstreme opplevelser, avkobling fra kjedelige hverdager preget av rutine daglig stress og mas. Paintball i mange år blitt drevet kommersielt i Norge, med spesiell tanke på firmaer og større grupper som utdrikkingslag. I USA er paintball pr idag en større ekstremsport enn snowboard, med sponsorer, TV-dekning, profesjonelle utøvere og nasjonale mesterskap.

Spillet

Paintballspill passer for folk i alle aldere som ønsker en skikkelig spennende og gøyal aktivitet. Spillet gir deg dessuten masse frisk luft og mosjon. Det beste med paintball er at det er en lek for alle, uansett kjønn eller alder. Spillene kan legges opp slik at alle får delta like mye, og har like store sjanser uansett utstyr, erfaring eller fysiske forutsetninger.

Spillet kan varieres i det uendelige med antall spillere, lag, forhistorier, fysiske hindringer, mål, tid, etc. Et av de vanligste spillene er såkalt "capture the flag", hvor to lag starter fra hver sin base der det henger et flagg. Målet er å erobre det andre lagets flagg, og samtidig forsvare sitt eget. En annen ting er å beholde flest mulig av dine egne spillere til spillets slutt samtidig som du markerer ut flest mulig motstandere med maling. Blir man truffet, og ballen sprekker, skal man markere dette og bevege seg hurtigst mulig til frisonen. Teamwork er svært viktig, og gruppen får anledning til å teste sin evne til samarbeid og å ta raske beslutninger i stressede situasjoner.

Sikkerhet

Sikkerheten er meget viktig under paintballspill. Maske skal ALLTID være på så lenge man er med i spillet og er ute på banen. Maskeglasset av polykarbonat er laget for å tåle langt mer enn treff fra en paintball, så dersom man blir truffet midt i maska er det verste som kan skje at man ikke ser noe for bare maling. Før man forlater banen skal løpsplugg eller løpskondom alltid være på. Dette er for at andre rundt skal føle seg trygge og for å forhindre evt "vådeskudd". Løpspluggen forhindrer at ball kan forlate løpet uten å bli knust. De aller fleste skadene i paintball skjer som følge av brudd på sikkerhetsreglene, mens skader under spill er utrolig sjeldent. I USA er det visstnok flere skader i golf enn i paintball.

Utstyret

Ballen, som sporten har navnet fra, er en gelantinkapsel med farget vannløselig, nedbrytbar og harmløs væske inni (dokumentert av Miljøverdepartementet etter tester de har gjort). Den kan skylles av klær og hud med vann og mild såpe. Markører finnes i mange utgaver. Felles er at de alle bruker enten CO2-gass eller dykkerluft til å skyte ut paintballene. Magasinene har normalt plass til ca 200 ball. Utgangshastigheten på markøren er begrenset til maks 100 m/s.

Nybegynnere kan klare seg med ganske billig utstyr til å begynne med. Vi anbefaler en av våre rimeligste pakkeløsninger.

Gjør det vondt å bli truffet?

En del er engstelig for å bli truffet av paintballs. Litt vondt kan det gjøre hvis du blir truffet på riktig sted. Som regel er man så full av adrenalin og giret at man ikke merker treffet. Blåmerker er en del av gamet. Spillet er meste populært blant gutta, men de tøffeste spillerne vi har sett er faktisk jenter. De gir seg sjeldent uten en skikkelig kamp.

Prøv - du vil garantert ikke angre ! Men pass på - det er lett å bli hekta!